Home » Noutate » Despre pH, alcalinitate și reziduu sec

Despre pH, alcalinitate și reziduu sec

AQUAVIA este apa de izvor, natural alcalină, cu pH 9,4, îmbuteliată  direct de  la sursă, în localitatea Bologa, Cluj, din Valea Sequoia, Munții Apuseni.

Acest fapt este demonstrat de  monitorizarea îndelungată a forajelor de către laboratorul propriu, laboratoarele  instituțiilor statului, precum și de numeroasele buletine de analiză externe, realizate  în cele mai importante institute de cercetare și analiză din lume și confirmată prin certificatele de marketabilitate obținute de la specialiști, experți în acest domeniu.

La o evaluare competentă asupra compoziției chimice  a apei AQUAVIA se poate observa cu ușurință că este o apă diferită, prin valorile determinate.  Fiecare apă are proprietăți diferite, de la un acvifer la altul, în funcție de geomorfologia și structura straturilor prin care trece apa.

Ceea  ce se poate afirma cu siguranță este că AQUAVIA este o apă natural alcalină, fără adaosuri, al cărei pH este minim 9.4 unități pH .

 

CE ESTE PH-UL

Prin noțiunea de pH se exprimă cantitativ aciditatea (sau bazicitatea) unei  substanțe, pe baza concentrației ionilor de hidrogen, din apa pe care o  bem, sau din mâncarea pe care o consumăm.

pH-ul natural al corpului este de 7.4, însă acesta adesea scade, datorită  consumului de acizi din alimentele procesate, cum ar fi produsele lactate,  zahărul sau carnea roșie.

pH_ul este   logaritmul zecimal negativ al raportului hydrogen molar- activitate ionică

pH= -lg aH= – lg( mH γH / m°

unde aH  –  activitatea relativă a ionilor de hidrogen

γH  –  coeficientul activității molale a ionilor de hidrogen

m H  -molalitatea ionilor de hidrogen

m ° – molalitatea standard

Aceasta caracteristică  este susținută de alte determinări ale apei AQUAVIA, precum alcalinitatea permanentă, alcalinitatea totală, reziduu sec la 180 grade și concentrațiile metalelor din apă.

 

CE ESTE ALCALINITATEA

Alcalinitatea este generată de trei ioni principali, existenți într-o substanță, respectiv în apă: bicarbonat, carbonat si hidroxid. Nu putem caracteriza alcalinitatea numai după determinarea unuia dintre cei trei ioni, ci prin oricare dintre aceștia.

Alcalinitatea este de două feluri: alcalinitate totala și alcalinitate permanentă. Alcalinitatea totală este caracteristică atât apelor alcaline, cât și apelor acide, iar alcalinitatea permanentă este caracteristică numai apelor alcaline (pH minim 8.3).

Alcalinitatea totală  este dată de ionii hidrogenocarbonat, carbonat și hidroxidul din apă. De aceea apele cu conținut ridicat de hidrogenocarbonați pot avea alcalinitate totală mare, dar pH acid.

Alcalinitatea permanentă este dată de totalitatea hidroxizilor și jumatate din conținutul de carbonați si se determină prin titrare în prezența fenolftaleinei de la pH   8,3 la 10 unități pH.  De aceea, prin definiție, alcalinitatea permanentă este 0, dacă apele au un pH inferior sau egal cu 8,3 unități pH.

Dacă se verifică un buletin de analiză, se observă imediat că apa AQUAVIA are o alcalinitate permanentă între 0.4 mmol/l  -0.7 mmol/l , alcalinitate ce susține și argumentează valorile ridicate ale pH-ului.

O alta caracteristică a apei natural alcaline AQUAVIA este faptul că este o apă oligominerala, respectiv are o concentrație scazută de săruri dizolvate în apa. Corelând cu cantitatea de Na (sodiu) din apă, se argumentează din nou bazicitatea apei AQUAVIA.

( Sodiul este un metal foarte alcalin, care prin disocierea în apă are o influență majoră asupra potențialului apei).

Cu scopul informării corecte, obiective, menționăm că este importantă realizarea unor corelații între determinările asupra compoziției chimice a unei ape. Mărimile se influențează una pe alta, determinând caracteristicile specifice ale apei și caracterul acesteia.

De aceea apa AQUAVIA rămâne o apă îmbuteliată deosebită, fiind apă pură microbiologic, natural alcalină, cu un gust și proprietăți deosebite.

 

CE ESTE REZIDUUL SEC

Reziduul sec se referă la totalitatea cantităților de minerale, săruri, metale, cationi sau anioni,  dizolvate în apă.

Cu cât reziduul sec este mai ridicat în apa pe care o bem, acumularea de sediment în organism este  mult mai mare.

În principiu, o apă bună conține sub 500mg/l de reziduu sec.

AQUAVIA are reziduul sec foarte mic (160), comparativ cu alte produse, având un gust deosebit, ușor dulceag, puternic hidratant și cu efect răcoritor.