Home » Noutate » [P] Evită indigestia de sărbători cu aceste trucuri eficiente și simple

[P] Evită indigestia de sărbători cu aceste trucuri eficiente și simple

Sărbătorile sunt un prilej excelent de a te răsfăța cu diverse specialități culinare, alături de cei dragi. Totuși, bucuria îți poate fi foarte ușor umbrită atunci când mesele îmbelșugate îți provoacă probleme, precum indigestia. Descoperă în continuare ce poți face astfel încât să-ți poți savura preparatele preferate fără a-ți face griji pentru consecințe.

Cum te ferești de indigestia de sărbători Foto: AQUAVIA

Care sunt principalele cauze ale indigestiei în preajma sărbătorilor

Chiar dacă în general nu te confrunți cu probleme, perioada sărbătorilor poate fi destul de solicitantă pentru sistemul digestiv. Motivele nu sunt greu de ghicit și au legătură aproape în totalitate cu obiceiurile alimentare specifice acestor momente:

  • De multe ori încercăm să mâncăm mai moderat, să ținem post, consumând cu precădere alimente de origine vegetală, înaintea sărbătorilor, ceea ce este foarte sănătos, însă, în acest caz, trecerea bruscă de la alimentația fără proteine animale și grăsimi, la una variată, bogată, atât din punct de vedere caloric, cât și cantitativ, poate fi dificilă. Masa de sărbători este mult mai bogată decât mesele zilnice, cu care organismul tău este obișnuit. În plus, preparatele tradiționale din carne de porc sunt destul de grele pentru stomac, care se vede nevoit să facă față unei cantități crescute de grăsimi și prăjeli.
  • De sărbători te întâlnești cu oamenii dragi și îți dorești să te bucuri de timpul petrecut cu aceștia. Din păcate, atunci când vorbești în timp ce mănânci, nu poți mesteca suficient de bine, ceea ce pune presiune asupra sistemului digestiv. Totodată, pe lângă alimente înghiți și aer, care îți poate provoca balonare și dureri de stomac.
  • Ocaziile festive te pot determina să uiți de moderație și să faci excese în ceea ce privește băuturile alcoolice, băuturile carbogazoase, dulciurile și cafeaua. Fumatul este, de asemenea, un factor de risc la adresa bunei funcționări a sistemului digestiv.
  • Deși sărbătorile ar trebui să fie pline numai de energie pozitivă și veselie, de multe ori perioada premergătoare acestora poate fi o sursă de stres și anxietate. În timp ce alergi după cumpărături, plănuiești meniul pentru întreaga familie sau te consumi pentru timpul petrecut în trafic, organismul tău are de suferit, iar stomacul reacționează prin crampe, arsuri și indigestie.

Cum te ferești de indigestia de sărbători

Acum, după ce ai aflat care sunt factorii care pot provoca indigestie, hai să vedem ce poți face pentru a-ți petrece sărbătorile fără probleme de sănătate:

  • Hidratează-te suficient, evitând însă consumul de sucuri sau energizante. Hidratarea este extrem de importantă pentru buna funcționare a proceselor din organism, inclusiv a digestiei. Pentru ca sistemul tău digestiv să poată procesa alimentele, absorbind nutrienții, este necesar să bei zilnic o cantitate suficientă de apă. Una dintre cele mai bune variante în acest sens este apa alcalină, care îți ajută organismul să neutralizeze excesul de acid și să reducă riscul de balonare, arsuri, reflux gastro-esofagian și dureri de stomac. Bea cu încredere apă natural alcalină AQUAVIA, care este o apă de izvor cu pH 9.4, îmbuteliată direct de la sursă, din acviferele de adancime din inima Transilvaniei, in muntii Apuseni. Toată familia ta se poate bucura de beneficiile apei AQUAVIA, care îți restabilește echilibrul organismului și te ajută să ai sărbători cu adevărat senine și relaxate.
  • Consumă porții rezonabile, așa cum ai mânca la o masă obișnuită. Dacă îți e poftă de toate preparatele tradiționale, mănâncă puțin din fiecare, dar nu exagera. Mestecă fără grabă fiecare îmbucătură și evită să vorbești în timp ce mănânci.
  • Încearcă să nu mănânci exact înainte de culcare, pentru că organismul tău trebuie să poată digera în mod corespunzător alimentele. Ar trebui ca între masa de seară și somn să treacă mai mult de 3 ore. După ce termini de mâncat, nu te așeza în pat, ci optează pentru o plimbare scurtă, ce contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv. Nu este recomandat sportul intensiv după masă, deci nu te îndrepta către sală imediat ce ai mâncat.
  • Evită excesul de alcool, țigări și cafea. Dulciurile pot fi consumate, mai ales că masa de sărbători cuprinde în general cozonac și tort, însă e recomandat să le mănânci mai degrabă dimineața, nu în a doua jumătate a zilei. Nu combina la aceeași masă preparate din porc, dulciuri și cantități prea mari de băuturi alcoolice. Mâncărurile grele nu ar trebui păstrate pentru masa de seară. La cină poți opta pentru carne de pui sau pește, o salată sau o altă gustare ușoară.
  • Un pahar de apă pe stomacul gol te poate ajuta să elimini toxinele și să ușurezi tranzitul intestinal. Optează pentru un pahar de AQUAVIA înainte de micul dejun, astfel încât să obții un beneficiu suplimentar – reducerea acidității din stomac.

În final, gândește-te la faptul că sărbătorile nu reprezintă un moment în care trebuie să faci toate lucrurile perfect sau să demonstrezi ceva anume. Sunt o perioadă în care ar trebui doar să te bucuri de compania celor dragi și să te relaxezi, deci nu îți impune să devii gazda perfectă, ci alege mai degrabă să trăiești farmecul acestor zile, sa te bucuri de o stare de bine. AQUAVIA îți urează Sărbători liniștite, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional, sau – cum ne place nouă să spunem – Sărbători alcaline!